Cameratoezicht Hilversum
Cameratoezicht Hilversum Foto: Bastiaan Miché

Broertjes wil cameratoezicht in centrum met een jaar verlengen

Algemeen

HILVERSUM - Het cameratoezicht in het centrum van Hilversum heeft een toegevoegde waarde: veel onveiligheid wordt voorkomen en het cameratoezicht is een niet te missen aanvulling op het menselijk toezicht tijdens het uitgaan. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum op basis van een evaluatie door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid. 

Broertjes wil op basis van die evaluatie het cameratoezicht continueren en met één jaar verlengen. "De camera's ondersteunen het preventieve toezicht op straat omdat ze fungeren als extra ogen", schrijft hij. "Politiemensen kunnen slechts op één plek tegelijk zijn, terwijl de observant via de monitoren 26 locaties kan waarnemen. Daarnaast ondersteunen de camera's de veiligheidsprofessionals bij bijvoorbeeld het doorgeven van een signalement."

Privacy
De kritiek op cameratoezicht is vaak dat de privacy van de mensen in beeld wordt aangetast. Bovendien is het de vraag wie de beelden ziet. De onderzoekers menen dat in Hilversum de privacyrichtlijnen op de juiste wijze worden toegepast. Zo zouden de camerabeelden worden uitgekeken door daartoe bevoegde observanten en belanden de beelden na maximaal 28 dagen (vier weken) in de spreekwoordelijke prullenbak. "Het cameratoezicht vindt plaats onder operationele regie van de politie. Camerabeelden bij of in woningen worden onzichtbaar gemaakt en bij alle ingangs-/ uitvalswegen worden bezoekers geïnformeerd door middel van borden over de aanwezigheid van camera's."

Ook blijkt dat bewoners en bezoekers geen problemen hebben met het cameratoezicht, blijkt uit het onderzoek. "Vanaf 2012 zijn hierover geen klachten bij mij binnengekomen", aldus Broertjes. "Uit het onderzoek blijkt ook dat de veiligheidspartners erg tevreden zijn over de wijze waarop in de gemeente wordt samengewerkt op het gebied van een veilig uitgaansklimaat. Aandacht voor de borging van deze samenwerking is van essentieel belang. Het is dan ook belangrijk hierin de komende periode te blijven investeren."

Flexibel cameratoezicht
Uiteindelijk bepaalt niet Broertjes, maar de politiek of de camera's daadwerkelijk blijven. Broertjes wil het onderwerp na de zomer - op 13 september - in de raadscommissie Economie en Bestuur bespreken. De onderzoekers kunnen het evaluatierapport eventueel toelichten.

De burgemeester wil dan tegelijk ook het onderwerp flexibel cameratoezicht bespreken. "Door een wijziging van de Gemeentewet per 1 juli 2016 vervallen de vereisten van (nagel)vaste bevestiging van camera's en van de aanwijzing van exacte cameralocaties. Daardoor kunnen ook flexibele camera's worden ingezet, die binnen aangewezen gebieden snel en eventueel voor een korte periode kunnen worden geplaatst of verplaatst. Daarmee worden de mogelijkheden van cameratoezicht verruimd, hetgeen vooral van belang is bij zich verplaatsende jongerenoverlast en bij evenementen en demonstraties. Uiteraard binnen de wettelijke kaders van de APV en de Gemeentewet."

Uit de krant