Afbeelding

Broertjes: 'Lastig om integraal naar radicalisering te kijken'

Algemeen

HILVERSUM - "We zijn alert, nog meer dan dat we waren. Radicalisering is onderdeel van onze samenleving geworden", zegt burgemeester Pieter Broertjes in reactie op het bericht dat een Hilversums gezin vermoedelijk naar Syrië is afgereisd om zich aan te sluiten bij de IS. Signalen dat meer Hilversummers dat van plan zijn, heeft de burgemeester op dit moment niet.

Broertjes zei dat bij RTi Hilversum. "Veel ligt bij wijkagenten om te signaleren wat er gebeurt bij gezinnen en of er bijzondere omstandigheden zijn." Radicalisering is volgens de burgemeester een belangrijk onderdeel van het veiligheidsbeleid. "We hebben regelmatig contact met moskeeën en vertegenwoordigers van de moslimwereld", aldus Broertjes bij de lokale zender.

Maar daar moeten ook geen wonderen van verwacht worden. De burgemeester gaat niet overal over, zegt hij. "In dit soort zaken opereren diverse instanties, zoals het openbaar ministerie, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming, elk vanuit hun eigen verantwoordelijkheid. Dat maakt het lastig om er integraal naar te kijken."

Uit de krant