Afbeelding

VVD pleit voor benoeming schadecoördinator

Algemeen

HILVERSUM - Wie in Hilversum iets vernielt, moet opdraaien voor de kosten. VVD Hilversum is voorstander van een lik-op-stukbeleid. De liberalen stellen voor om een schadecoördinator in de arm te nemen, die niet alleen rond de jaarwisseling werkzaam is.

De schadepiek is tijdens oud en nieuw hoog. Volgens VVD-raadslid Ruud Verkuijlen (zie foto) vindt in die paar uren dat er vuurwerk afgestoken wordt een kwart van alle vernielingen in een jaar plaats. Tijdens de laatste jaarwisseling moest Hilversum een bedrag van 90.000 euro aan gemeenschapsgeld ophoesten. "Het vernielen van publiek eigendom is volstrekt onacceptabel. Het verhalen van de aangerichte schade op de daders is van het grootste belang", schrijft de liberaal.

De VVD pleit voor het aanstellen van een schadecoördinator. In 2013 en begin van dit jaar had de gemeente een ambtenaar vrijgemaakt die zich bezighield de schade te verhalen bij de daders. Rond de komende jaarwisseling moet de coördinator terugkeren. "De kosten van de inzet van een schadecoördinator wegen ruimschoots op tegen de baten en het geeft een heldere boodschap: wie in Hilversum iets vernielt, draait op voor de kosten. Wat ons betreft, blijft deze coördinator overigens het gehele jaar actief. Dat verdient zichzelf terug", is Verkuijlen stellig.

Tijdens de komende commissievergadering Economie en Bestuur (woensdag 26 november) gaat hij burgemeester Broertjes hierover aan de tand voelen. Naast de vraag een schadecoördinator te benoemen wil hij tevens van de burgervader horen dat hij er alles aan doet om alle schade tijdens de jaarwisseling op de vernielzuchtigen te gaan verhalen. De gemeente moet vooraf de boodschap breeduit ventileren dat het slopen van publiek eigendom synoniem staat voor de eigen portemonnee trekken.

Uit de krant