Afbeelding

Focus meer op drugs in nieuw veiligheidsplan Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - De focus moet meer op het aanpakken van drugsoverlast komen te liggen. Dat is een van de nieuwe prioriteiten die het college van burgemeester en wethouders heeft opgenomen in het nieuwe Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 dat naar de gemeenteraad gestuurd wordt. "We moeten Hilversum minder aantrekkelijk maken voor dealers en handelaren", stelt de burgervader.

"Nieuw element in het plan is de extra aandacht voor drugshandel en -overlast", meldt Broertjes. "Die maken zowel onze woonwijken als het uitgaansleven onveiliger. Drugs leiden soms ook tot agressief gedrag op stapavonden in het centrum." Samen met de politie wil hij het accent meer verleggen naar het ontmantelen van hennepkwekerijen en het weren van de drugshandel in het uitgaanscircuit. Tijdens zijn tour langs de deuren in Hilversum hoorde de burgemeester regelmatig klachten over de drugsproblematiek. Dat is een van de redenen dat dit in het nieuwe veiligheidsplan extra wordt benadrukt.

De drie andere speerpunten zijn het voorkomen van woninginbraken, de overlast van jeugd proberen te beperken en de strengere aanpak van alcoholoverlast. Tevens gaat Hilversum meer aandacht besteden aan radicalisering en mensenhandel. "Veiligheid is een van de belangrijkste levensbehoeften van onze inwoners. Met name hun inbreng maakt het mogelijk om voor veiligheid te zorgen", aldus de burgemeester.

Overigens zit het met het veiligheidsgevoel van de Hilversummers goed, meldt Broertjes nog. Zo zou uit een onderzoek blijken dat 94 procent van de inwoners zich doorgaans veilig voelt in de eigen wijk en geeft 77 procent aan zich veilig te voelen tijdens het stappen. "Dat zijn behoorlijke cijfers. Natuurlijk is Hilversum niet incidentarm. Een geweldloze Groest is een mooi begrip. Er zijn ook vaak opstootjes, maar het beeld dat bestaat over onveiligheid en dat de media nog wel eens willen schetsen blijkt niet te kloppen", concludeert de sociaaldemocraat.

Uit de krant