Trein Hilversum ontspoorde door slecht onderhoud
Trein Hilversum ontspoorde door slecht onderhoud
Video

Treinontsporing Hilversum door slecht onderhoud

Algemeen

HILVERSUM – De kans is volgens ProRail klein dat een treinontsporing, zoals op 15 januari in Hilversum het geval was, nog een keer plaatsvindt. Direct na het incident heeft de spoorwegbeheerder 500 soortgelijke wissels als die in de mediastad aangepakt. Een onderdeel in de wissel ontbrak en dat is de oorzaak geweest van de ontsporing vlakbij de kleine spoorbomen.

"Om te voorkomen dat een dergelijke ontsporing in de toekomst kan plaatsvinden, hebben we het ontwerp van dit type wissel herzien en wordt er voortaan een extra veiligheidsvoorziening in wissels ingebouwd. Ook gaan we nog intensiever toezicht houden op productie, aanleg en onderhoud van wissels", zegt ProRail na presentatie van het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid OVV naar de treinontsporing in Hilversum. De resultaten zijn donderdag bekendgemaakt.

Slecht onderhoud en een fabricagefout aan de wissel zorgden voor het incident in Hilversum. Dat de wissel ontbrak op het stukje Hilversumse spoor had te maken met verschillende en elkaar versterkende factoren. "Het ging om een nadelige combinatie van ontwerp en aanleg van een specifieke type wissel en slijtage en materiaalmoeheid ter plaatse. Bij controle en onderhoud van het wissel is de slijtage helaas niet opgemerkt", merkt de spoorwegbeheerder op.

De reizigerstrein met daarin zo'n 150 passagiers ontspoorde op 15 januari en legde het treinverkeer in en rond Hilversum enkele dagen helemaal plat. Het vergde veel tijd de infrastructurele schade te herstellen. Twee reizigers raakten lichtgewond en een botsing met een tegemoetkomende trein kon maar net worden vermeden. In een persverklaring zegt ProRail geschrokken te zijn van de ontsporing en meldt dat direct daarna onderzoek is gedaan naar de oorzaak en toedracht om herhaling te voorkomen.

Uit de krant