Afbeelding

Rondleiding in Melkfabriek is feest der herkenning

Algemeen

HILVERSUM - "Breek de boel toch af, dacht ik telkens als ik eind jaren tachtig langs de oude Melkfabriek aan de Larenseweg fietste. Het pand stond leeg en verpauperde. Wat ben ik blij dat mijn gebeden niet zijn verhoord en dat dit prachtige pand bewaard is gebleven", lacht Willibrord Ruigrok vrijdag. Als wandelgids van de Seniorenvereniging Hilversum heet hij ruim zestig belangstellenden welkom in de Melkfabriek.

Voor de rondleiding in de Melkfabriek is veel belangstelling. Vooral oudgedienden van de fabriek zijn razend nieuwsgierig. "Ik heb hier 27 jaar als elektromonteur gewerkt. Tot 1963 werkte ik hier met veel plezier", vertelt Han van Baalen (83). Een belangrijke taak was in die tijd voor hem weggelegd: zorgen dat alles in het ketelhuis gesmeerd bleef lopen. "Dat was het enige geautomatiseerde gedeelte van de fabriek. Voor de rest was alles handwerk. Er moest dus voor het ketelhuis altijd een techneut aanwezig zijn."

De zware bussen waarin de melk werd gegoten staat menigeen nog bij. De foto's van weleer die rondgaan, zijn een feest der herkenning. "O ja", knikt Anneke van Wijk, "dit staat op mijn netvlies gebrand." In haar hand een foto van een platte wagen vol met melkbussen. "Mijn vader was boer uit Eemnes en leverde aan de melkfabriek. De koeien mochten geen prei en uien eten. Daar werd de melk niet beter van", weet ze nog. Toen ze jong was, stapte ze om 5.00 uur op haar transportfiets en fietste de polder in. "Om de koeien te melken. Ik wilde sterke polsen krijgen en mijn vader zei dat ze sterk werden door het melken. Hij kreeg gelijk."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant