Afbeelding

Gemeente moet partnerschap aangaan met de buurten

Algemeen

HILVERSUM - Een revolutie in overheidsland: zo noemt wethouder Arjo Klamer van Wijken en Buurten het voornemen om nu echt de Hilversumse buurten in te gaan. Niet de beslissingen uit het raadhuis moeten leidend zijn, maar initiatieven uit de buurt. Wat de SP'er betreft moet de gemeente meer partner worden van de buurt.

"Wat we doen is eigenlijk het raadhuis binnenstebuiten keren", stelt Klamer. "Het moet zo worden dat mensen bij hun buurtvertegenwoordiger aankloppen voor bijvoorbeeld een parkeervergunning en niet meer bij de ambtenaar in het raadhuis. Dat heeft enorme consequenties voor het handelen van de gemeentelijke organisatie. Het gaat om een ingrijpende operatie. Dat is echt een kleine revolutie in overheidsland."

Het doel om wijkgericht te gaan werken is sterke buurten maken. Om dat te realiseren gaat de gemeente eerst onderzoeken wat er leeft, welke voorzieningen er zijn en waar behoefte aan is. Iedere wijk is immers anders, heeft zijn eigen problemen, mogelijkheden en eigenaardigheden. In vijf wijken - het Van Riebeeckkwartier, Klein Rome, Geuzenbuurt, de Meent en een villawijk - houdt de gemeente binnenkort buurttafels. Dat is het startpunt voor deze inventarisatie en een eerste aanzet om meer samen op te trekken met de buurt en haar bewoners. Naast onderzoek wil Klamer met de Hilversummers in gesprek raken. Hij denkt daarbij aan steekproefsgewijs mensen benaderen om over hun behoeften en wensen voor de wijk te praten.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant