Afbeelding

Man met nepwapen dringt binnen bij NOS Journaal

Algemeen

HILVERSUM - Een 19-jarige man uit Pijnacker drong donderdagavond de studio van het NOS Journaal binnen. Hij eiste zendtijd. Het Achtuurjournaal werd vanwege de indringer kort na de opening afgebroken en er is direct groot alarm geslagen. 

De indringer zwaaide met een vuurwapen met een demper erop. Later bleek dat het een nepwapen was. "Niet van echt te onderscheiden", aldus de politie.

De man werd na ongeveer tien minuten in de studio overmeesterd door de politie.

Ontruimd
De studio van het NOS Journaal is gevestigd op het Mediapark in Hilversum en is streng beveiligd. Het gebouw werd ontruimd. Diverse radio- en tv-uitzendingen van de NPO konden niet doorgaan of moesten via andere studio's worden gedaan. 

Koelbloedig
Volgens een ooggetuige kon de indringer de beveiliging omzeilen door een bewaker te bedreigen en met hem door het gebouw te lopen. Zo kon hij doordringen tot de Journaalredactie en uiteindelijk de studio. De indringer droeg een brief met eisen bij zich. Hij zei te behoren tot een hackerscollectief. De bewaker en de NOS-medewerkers waarmee de man sprak, handelden koelbloedig. Anderen alarmeerden direct de politie. Die was binnen drie minuten ter plaatse, aldus de ooggetuige. 

Veel politie
"Er is heel veel politie ter plaatse, er hangt een helikopter boven het pand. Er is een groot gebied op het Mediapark afgezet. Het gaat er verder rustig aan toe", zo deed een geëvacueerde eindredacteur van de NOS verslag op Radio 1. 

Uit de krant