Afbeelding
Reportage

De journalistieke plicht roept

Algemeen

HILVERSUM - Met het beeld op zwart en alle NOS-medewerkers op straat verandert er gisteravond niets aan de mentaliteit. 'The show must go on', zoals het bekende gezegde luidt. Dat is dan ook precies wat er gebeurt. Alle geëvacueerden gaan donderdagavond verder met hun werk.

Omdat de politie het NOS-gebouw ontruimd heeft, staat het omroeppersoneel voor de deur van hun kantoor. In feite is dat niet meer dan het verleggen van de werkvloer. Opvallend is dat niemand in paniek is geraakt. De tientallen mensen die op straat staan, zijn vooral druk aan het bellen. Sommige met het thuisfront met de korte mededeling dat zij veilig zijn, maar de meeste zijn in gesprek met collega's om de nieuwsgaring gaande te houden.

Emotioneel
Onderling delen de collega's in alle rust informatie uit. Snelle journalisten van buiten het Mediapark praten met ooggetuigen en zorgen ervoor dat deze gegevens zo snel mogelijk op de radio, op de krantenredacties of op de buis komen. Her en der vang je een opmerking op dat 'het nu wel heel erg dichtbij komt', maar verdere emotionele opmerkingen blijven eigenlijk achterwege. Het is over tot de orde van de dag. De journalistieke plicht roept, ook al loop je zonder jas buiten omdat je in de haast naar buiten toe moest, zoals NOS-presentator Mustafa Marghadi.

Regiestraat
Grootste punt van zorg van de mensen hier voor het NOS-gebouw is eigenlijk wanneer ze weer 'op zender' kunnen komen. Omdat het pand leeg is in verband met de gijzeling is ook de regiestraat onbemand en zo moet bijvoorbeeld Twan Huys lang wachten voordat hij live de huiskamers in komt.

Raadhuis
Langzaamaan lijkt alles weer op de rails te komen en verplaatst het circus zich naar het raadhuis, waar de gemeente Hilversum een persconferentie heeft aangekondigd. Terwijl de sneeuw inmiddels stevig valt, verzamelt de pers zich in de hal van het Dudokpand. Journalisten, fotografen en cameramensen moeten lang wachten in de allerijl georganiseerde bijeenkomst, nuttigen wat gemeentekoffie en zien dat vooral de mensen van Nieuwsuur druk in de weer zijn met de bekabeling om uitzending mogelijk te maken.

Microfoons
Even na 22.15 uur mag het opgekomen journaille naar de raadzaal. De camera van Nieuwsuur staat paraat, microfoons worden neergezet en de vele andere camera's worden opgetuigd. De verslaggever van Radio 1 is voordat de drie heren hebben plaatsgenomen achter de tafel al hoorbaar begonnen met het verslag. Britta Sanders van RTL Nieuws doet haar haar goed en trekt haar zwarte blazer recht en strak om er zo representatief mogelijk uit te zien. In de tussentijd wordt Jeltje Oudheusden, persvoorlichter van dienst van de gemeente Hilversum, belaagd met vragen of de Hilversumse burgemeester nog apart voor de camera is te krijgen. Gezien de enorme opkomst is aan die vraag niet te voldoen.

Veiligheid
Burgemeester Broertjes, Johan Bac van het openbaar ministerie en André Wielandt van de politie Gooi en Vechtstreek doen hun verhaal. Van tevoren is al aangegeven dat zij niet heel veel informatie kunnen delen. Antwoorden blijven dan ook uit op specifieke vragen over de verdachte. Broertjes moet veel vragen beantwoorden over de veiligheid. Veel aanwezigen werken immers op het Mediapark en maken zich zorgen.

Twee persconferenties
Als het officiële gedeelte erop zit, begint deel twee. Bac en Broertjes krijgen direct meerdere microfoons onder de kin gedrukt. De persconferentie wordt nog even dunnetjes overgedaan. Bac is snel klaar, weigert het verhaal nog even in het Engels te vertellen voor Associated Press en verdwijnt in het afgesloten deel van het raadhuis. In de tussentijd bekijken de fotografen wat hun oogst is en sturen de beste kiekjes alvast door. De persvoorlichter houdt het verder kort en na luttele minuten is ook de burgemeester vertrokken en is enkel nog de pers aanwezig in de raadzaal.

Dan is het tijd om terug te gaan naar de redactie of om buiten nog verslag te doen voor de diverse late journaals, zoals de plicht dat vraagt.

Uit de krant