Afbeelding

De creatieve zoektocht naar parkeerplek in Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Hoe zorg je ervoor dat een straat of wijk leefbaar blijft en dat er tegelijkertijd geen sprake is van een parkeerprobleem? Gezien de enorme parkeerdruk in Hilversum en de grens van wat de openbare ruimte nog aan kan, lijkt dit een onmogelijke wurggreep. Creatieve oplossingen worden gevraagd, voordat heel Hilversum in 2030 betaaldparkerengebied is. Een beeld dat wethouder Floris Voorink van Verkeer wil voorkomen.

De 2de Nieuwstraat telt 40 huishoudens en maar 27 parkeerplaatsen, vertelde een bewoonster van die straat afgelopen donderdag tijdens de bijeenkomst over het parkeren rondom de Oude Haven. Het zijn getallen die de verkeerswethouder niet vreemd in de oren klinken. Zelf gaf hij het voorbeeld van de Bakkerstraat, waar 120 woningen zijn en maar 50 plekken zijn voor de auto en dat terwijl veel huizen nog eens opgesplitst zijn in meerdere appartementen. Nog meer bewoners die allemaal voor de deur willen staan. "Het is fysiek onmogelijk om meer parkeerplaatsen te creëren", stelde de VVD'er.

Veel buurten vragen aan Voorink of het niet mogelijk is betaald parkeren met vergunninghouders in te voeren, zodat de parkeerdruk in hun wijk afneemt. Deze discussie loopt nu in de hevig verdeelde Electrobuurt, rondom de Oude Haven, maar er liggen nog 9 verzoeken op het bureau van de wethouder om over deze optie te praten. Vaak lost deze maatregel het probleem op in de deelnemende straat, maar zorgt voor een verschuiving naar de omliggende straten. Een olievlek die zich maar blijft verspreiden, zoals een inspreker concludeerde, en uiteindelijk ertoe kan leiden dat heel Hilversum op den duur een betaaldparkerenzone wordt.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant