Afbeelding

Na 90 jaar valt het doek voor toneelvereniging Ars

Algemeen

HILVERSUM - Het doek valt voor de Hilversumse toneelvereniging Ars. Definitief. Negentig jaar lang speelden de leden van Ars de sterren van de hemel, brachten het ene stuk na het andere in Theater Achterom en hadden in hoogtijdagen zo'n 60 leden. Anno 2015 is de harde werkelijkheid dat er slechts een handjevol spelende leden is. Te weinig om mee door te gaan.

Liesbeth Groot (51) was dertig jaar lid van Ars en neemt afscheid van de club. "Het waren mooie jaren, maar helaas valt nu het doek." Ze was 18 jaar toen ze haar eerste stuk bij toneelgroep Ars speelde. "Eigenlijk al eerder, want ik stond al op het toneel toen ik nog in mijn moeders buik zat", grapt zij. In 2011 speelde zij haar laatste voorstelling. Ze leerde haar man kennen en verruilde 't Gooi voor Amsterdam. De laatste jaren woont ze in Heemstede. "Ik ging de liefde achterna en het was geen haalbare kaart om lid te blijven van Ars. Ik heb het altijd wel gemist. De stap om in Heemstede lid te worden van een toneelclub is net even te groot." Haar huidige baan ligt in het verlengde van acteren: zij is trainingsacteur en leert werknemers gesprekken voeren over ziekteverzuim en ontslag. Daarnaast is zij logopedist en stemacteur.
 

Generale
Met plezier denkt de actrice terug aan haar tijd bij Ars. Haar moeder was lid en zij ging als klein meisje mee naar de voorstellingen en mocht, samen met kinderen van andere spelende ouders, de generale repetitie bijwonen. Ze herinnert zich nog het oude gebouwtje waar Ars was gevestigd aan het Achterom in Hilversum. "Het was heel eenvoudig en als ik me goed herinner was er geen of misschien maar één toilet. Het gebouw stond achter de kerk."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant