Jan Nagel
Jan Nagel

Jan Nagel: 'Die busbaan is nu nog steeds niet nodig'

Algemeen

HILVERSUM - Nog altijd voelt hij niets voor een hoogwaardige openbaar vervoer busbaan. Het voorstel voor de HOV-lijn dat er nu ligt, zou hij als raadslid niet steunen, net zoals zijn Leefbaar Hilversum dat 14 jaar geleden ook deed. Verkeer was een hot item in Hilversum. Het politieke en maatschappelijke verzet was groot en leidde in april 2001 zelfs tot de val van de toenmalige coalitie. Jan Nagel blikt terug op die periode.

Het politieke landschap zag er in 2001 heel anders uit dan nu. Met 14 zetels was Leefbaar Hilversum veruit de grootste, maar Nagel en de zijnen waren toch veroordeeld tot de oppositiebanken. Vanuit die positie verzette de partij zich hevig tegen de plannen die het toenmalige college had om Hilversum bereikbaarder te maken.

Vrije busbanen
De verkeersdrukte was gigantisch. Zo had toenmalig wethouder van Verkeer Bart Heller onder andere het idee opgevat om vrije busbanen in de bebouwde kom evenwijdig aan het spoor aan te leggen. De bus zou dan van het Mediapark naar het Arenapark rijden en dan door als lightrail (HOV) naar Huizen.

Begin april 2001 strandde het college toen een minimale meerderheid van de raad tegen het financieringsvoorstel van de busbanen stemde. De beslissende tegenstem kwam van Joke Molendijk van de VVD. Hierdoor waren er 19 raadsleden tegen en 18 voor. Het draagvlak voor de coalitie was weg.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant