Afbeelding

Meer drankcontroleurs aan de slag in Hilversum en omstreken

Algemeen

HILVERSUM - In Hilversum en de regio komen meer toezichthouders. Het team van controleurs dat kijkt of de Drank- en Horecawet (DHW) wordt nageleefd, kan rekenen op uitbreiding. Hilversum maakt zelf geld vrij voor één fulltimer, terwijl de Gooi en Vechtstreek budget heeft voor 1,5 fte extra.

Meer mensen die controles uitvoeren, zijn gewenst. Vorig jaar bleek het team erg kwetsbaar toen één medewerker tijdelijk uitviel. "In de regio wordt op ongeveer 950 locaties alcohol verstrekt, waarvan zo'n 380 in Hilversum. Het gaat daarbij om cafés, restaurants, sportkantines, supermarkten, winkels, slijterijen en snackbars. Uit mystery shopacties van bureau Nuchter bleek dat met name Hilversumse sportkantines en commerciële horeca de leeftijd bij alcoholverstrekking onvoldoende controleren", is de verklaring die burgemeester Pieter Broertjes geeft.

Tijdens de behandeling van de evaluatie van de Verordening DHW drongen diverse raadsfracties aan op strengere controles bij onder andere sportverenigingen en commerciële horeca. Dit voornemen is later ook benadrukt in de commissie Economie en Bestuur.

De nieuwe DHW dateert van 1 januari 2013. Hierin is opgenomen dat het toezicht op de naleving van de wet een nieuwe taak is van de gemeente. "Gegeven het soms forse alcoholgebruik van jongeren onder de 18 jaar en alcoholgerelateerde incidenten in het uitgaansleven is het wenselijk om erop toe te zien dat in de horeca en in sportkantines op een verantwoorde manier alcohol wordt verstrekt", is de uitleg vanuit het raadhuis.

Uit de krant