Afbeelding

Hilversum op 17 juli de Zonnebloemstad van Nederland

Algemeen

HILVERSUM - Of hij zonnebloemzaden die afkomstig zijn uit het veld in Oekraïne waar de MH17 is neergestort, op kweek wilde zetten? "Ik heb direct ja gezegd op dit verzoek", vertelt Paul van Roon van Stichting Pinetum Blijdenstein.

De vraag kwam van burgemeester Pieter Broertjes. Hij kreeg deze zaden in handen van de vader van Quinn Schansman, een van de vijftien Hilversummers die omkwamen bij de vliegramp. De Hilversumse vader werd op zijn beurt benaderd door Australiër Paul McGeough die de zaden had verzameld op de crashsite. 

Kwaliteit
Sinds vorige week donderdag heeft Van Roon de 280 zaden in bezit en heeft deze op kweek gezet. De kwaliteit is niet best, maar aan 25 goede heeft hij al genoeg. Broertjes deelt de bloemen op 17 juli, die dan nog in de knop zitten, uit aan Hilversumse sportverenigingen en scholen waar slachtoffers op zaten.

Struikelen
Op die dag wordt Hilversum omgetoverd in de Zonnebloemstad van het land, zo liet de burgemeester weten. Door de hele stad, zoals op rotondes en bij alle invalswegen, zorgt de gemeente ervoor dat er overal zonnebloemen staan. Deze zijn niet afkomstig van Pinetum. "We gaan er zo veel neerzetten dat je erover zult struikelen. Zo ontstaat een even krachtig als subtiel symbool van ons verdriet over de ramp en onze niet aflatende steun aan de nabestaanden", legde de burgervader uit.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant