Foto van de binnenkant van het pand in het Loosdrechtse bos.
Foto van de binnenkant van het pand in het Loosdrechtse bos.

Nog geen voordracht werelderfgoedlijst voor Zonnestraal

Algemeen

HILVERSUM - Zonnestraal wordt niet voor het jaar 2020 voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat heeft minister Jet Bussemaker vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer. Het besluit is gebaseerd op het advies van een expertgroep van binnen- en buitenlandse deskundigen.

Het voormalige sanatorium Zonnestraal, in 1926 ontworpen door Jan Duiker in samenwerking met Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga, wordt internationaal beschouwd als één van de topstukken van de architectuur van de twintigste eeuw, een pionierswerk uit de periode van het 'Nieuwe Bouwen'. De expertgroep is van mening dat er voldoende argumenten zijn om de uitzonderlijke universele waarde van Zonnestraal aan te kunnen tonen. Zij meent echter dat er meer tijd nodig is om die overtuigend te kunnen onderbouwen.

Status
In 2017 zal het dossier opnieuw getoetst worden. Na een positieve beoordeling kan een nominatie na 2020 plaatsvinden. Zonnestraal zal met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed en de gemeente Hilversum verder samenwerken op weg naar de status Werelderfgoed.

Uit de krant