Afbeelding

Bibliotheek Hilversum start ook met project Voorleeskrachten

Algemeen

HILVERSUM - Hoewel ze zich had voorgenomen na haar afscheid van de PCBS Rehobothschool in Huizen een half jaar lekker niks te doen, liep dat anders. Germa van Dijk moet er nog om lachen. Ze was echt van plan zich nergens aan te binden. Totdat ze een advertentie in de krant zag staan waarin stond dat de bibliotheek in Huizen het project Voorleeskrachten van de grond wilde tillen. En daarvoor zochten ze vrijwilligers. "Mijn man zei nog: dat is echt wat voor jou en voor ik het wist had ik me aangemeld."

Na de succesvolle start van het project Voorleeskrachten doet Bibliotheek Hilversum vanaf deze maand ook mee aan het project. Voorleeskrachten vormt momenteel een team van zo'n zeventig getrainde vrijwilligers die voorlezen bij woonzorghuizen en locaties voor dagbestedingen voor ouderen in negen gemeenten in het Gooi. Het werk van de vaste groep vrijwilligers wordt gecoördineerd door de bibliotheken.

Onderwijs
Voor de activiteitenbegeleiders van woonzorghuizen is een belangrijke taak weggelegd: zij geven aan of bewoners voorgelezen willen worden. Germa van Dijk dacht dat het een eitje was om dementerende bejaarden voor te lezen, ze had tenslotte veertig jaar ervaring in het onderwijs. Twintig jaar lang had ze kleuters onder haar hoede gehad. Maar het voorlezen aan ouderen viel tegen. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant