Afbeelding

Kweken van MH17-zonnebloemen 'een hele verantwoordelijkheid'

Algemeen

HILVERSUM - "Het is een hele verantwoordelijkheid. Zeker als je die beelden van de crashsite nog eens terugziet. Dan krijgen die zonnebloemen toch een heel andere lading", aldus Hans van Roon, beheerder van Pinetum Blijdenstein.

Vrijdag 17 juli herdenkt Hilversum de vliegramp met de MH17. De zonnebloem is daarbij het symbool van herdenking. Een Australische journalist heeft zonnebloemzaden meegenomen uit het veld in Oekraïne. Deze heeft hij meegegeven aan de vader van de overleden Quinn Schansman, die burgemeester Pieter Broertjes heeft benaderd. De Hilversumse burgervader heeft de 280 zaden op kweek laten zetten in de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan.

Herdenking
Van Roon laat weten dat er nu dertig zijn opgekomen. De zonnebloemen zijn nu een meter groot en zien er goed uit volgens de beheerder. Vorige week kwam Broertjes op bezoek om te kijken naar de op kweek gezette bloemen. Dit zijn de bloemen die vrijdag 17 juli worden uitgereikt aan de getroffen Hilversumse familie. Ook de getroffen scholen en sportverenigingen ontvangen deze zonnebloemen uit Oekraïne. Het is de bedoeling dat zij deze planten opdat de slachtoffers nooit vergeten worden.

Bij de Sint Vituskerk, het middelpunt van de herdenking in Hilversum, en bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne komen vijf zonnebloemen te staan. Deze staan symbool voor de vijf getroffen gezinnen.

Op 17 juli kunnen belangstellenden vanaf 10.30 uur de Sint Vituskerk inlopen om daar te herdenken. Zij kunnen daar een persoonlijke noot opschrijven in het herinneringenboek. In de avond vindt een besloten bijeenkomst plaats voor de Hilversumse nabestaanden in het godshuis aan de Emmastraat. 

Uit de krant