Afbeelding

Hilversumse Vredesvrouw van 2014 nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Algemeen

HILVERSUM - Steeds als Janne Poort-van Eeden burgemeester Pieter Broertjes tegenkomt lijkt het wel alsof hij de Hilversumse iets mag opspelden. Maandag kwam de burgervader langs bij de inwoonster van Hilversum om haar de versierselen, die horen bij een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, op te spelden.

Het was de tweede verrassing sinds oktober van het vorige jaar. Toen was Broertjes op uitnodiging van de Vrouwen voor Vrede naar Amersfoort gekomen om Poort-van Eeden te benoemen tot Vredesvrouw van 2014. In zijn toespraak in haar woning refereerde de burgemeester daar ook aan. "Tijdens die bekendmaking werd er verteld wat Janne allemaal heeft gedaan en nog steeds doet. Een vrouw die zich met hart en ziel inzet voor vrede, geweldloosheid en vredeseducatie", zo speechte Broertjes onder meer.

Internationaal
Zo is de Hilversumse Poort-van Eeden al sinds 1995 onderdeel van Vrouwen voor Vrede. Zij is mede-oprichter van het Platform Vredescultuur. Ook internationaal gezien zet zij zich in voor geweldloze bewegingen, zoals bij European Netwerk for Civil Peace Services en Women's International League for Peace and Freedom. In Hilversum is zij onder andere betrokken bij intercultureel platform Bekend Maakt Bemind.

"Er kan worden gesteld dat jij je zeer geruime tijd voor de samenleving hebt ingespannen en werkzaamheden hebt verricht, die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd je te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau", zo luidde de slotzin van de spreker.

Uit de krant