Afbeelding

Erfgoedclubs hebben ook grote bezwaren tegen bouwplannen ING-pand

Algemeen

HILVERSUM - Dat de gemeente Hilversum woningbouwplannen heeft ontwikkeld voor het oude ING-gebouw is positief. Geen enkele Hilversummer is blij met het pand, zo redeneren Stichting Hilversum, Pas Op! en de Historische Kring Albertus Perk. Alleen schort er nog al veel aan de ideeën voor dit lelijke eendje aan de 's-Gravelandseweg.

De behoudclubs zijn niet in mals in hun kritiek die zij uiten in een brief aan de Hilversumse gemeenteraad. De invulling, kwaliteit en uitstraling zijn in hun ogen niet van een passend hoog niveau. "Laten we toch vooral niet weer een gebouw plaatsen zoals het ING-pand dat ook na 32 jaar moet worden gesloopt", is de duidelijke boodschap van de twee.

Grof
Het voormalige bankgebouw gaat tegen de vlakte. Ontwikkelaars Sens Real State en Stebru Bouw willen op dit terrein 41 levensloopbestendige woningen realiseren en aan de Burgemeester Andriessenstraat moeten nog drie stadswoningen komen. Dit stukje Hilversum biedt wat betreft Pas Op! en Albertus Perk zeker kansen om de binnenstad op ruimtelijk niveau te verfraaien. Hier kunnen oplossingen komen voor bijvoorbeeld de grofschalige bebouwing van het ING-pand, de stedenbouwkundige slechte aansluiting van de Oude Torenstraat op de 's-Gravelandseweg en de vreemde verhouding tussen het pandje De Kongo en de rest van de bebouwing in de onmiddellijke omgeving.

Verbergt
Maar de plannen die nu gemaakt zijn, bieden voor de geschetste problemen helemaal geen oplossingen, menen de twee erfgoedclubs. "Weliswaar wordt het ING-pand afgebroken, maar het wordt vervangen door een bouwvolume dat wederom te hoog is en opnieuw de entree van de Oude Torenstraat verbergt", is hun eerste constatering. "De manier waarop de nieuwbouw gaat aansluiten op het gemeentelijk monument De Kongo is nog minder goed uitgewerkt dan bij het ING-pand al het geval was. Beter ware het de bouwhoogte en het bouwprofiel van de oudere bebouwing in de nabije omgeving als maatgevend te nemen", verklaren Pas Op! en Albertus Perk verder nog.

In strijd met
Volgens de twee bezorgde behoudclubs is er bij dit bouwplan ook geen rekening gehouden met de ambities van de op 1 juli vastgestelde centrumvisie van de gemeente Hilversum. "Wanneer de concept-Centrumvisie naast het beoogde plan wordt gelegd, dan lijken zij met elkaar in strijd. Het plan heeft een te groot volume, een te zwakke architectonische kwaliteit en een onvoldoende relatie met de omgeving op straatniveau."

KRO
Het is niet de eerste keer dat Pas Op! en Albertus Perk zich mengen in de plannenmakerij van projectontwikkelaars en de gemeente. Zo hebben zij, samen met Stichting het Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Heemschut, al vaker hun onvrede geuit over de voorstellen van het KRO-complex aan de Emmastraat. De plannen van ontwikkelaar Stebru Bouw zijn ook daar te massaal naar de mening van de erfgoedclubs.

Uit de krant