Afbeelding

Hilversum als deel van verbond aan de slag met opvang vluchtelingen

Algemeen

HILVERSUM - Een gezamenlijke aanpak biedt veel meer soelaas dan als gemeenten op eigen houtje vluchtelingen proberen op te nemen binnen de gemeentegrenzen. Hilversum en de andere gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek, inclusief Eemnes, bundelen de krachten en gaan aan de slag met een gezamenlijk plan van aanpak met als doel te zorgen voor een snelle opname van honderden asielzoekers. Dat maakte burgemeester Pieter Broertjes vanmiddag bekend tijdens een persconferentie in het raadhuis.

De gemeenten gaan binnen de eigen gemeentegrenzen na welke locaties geschikt zouden kunnen zijn voor opvang. Het gaat vooral om leegstaande panden. Daar trekken zij een maand voor uit. Na deze periode presenteren zij een gezamenlijk plan aan het Centraal Opvang orgaan asielzoekers (COA). In dit voorstel staan locaties voor tijdelijke opvang en aantallen asielzoekers per locatie. Broertjes benadrukte dat het gaat om kleinschalige opvangplekken. Dat legde hij uit als 500 personen of minder. "Van grote aantallen worden mensen bang. Klein is goed inpasbaar, ook in buurten. Het moet op maat kunnen. Uiteraard gaan we met buurten in gesprek. Die geluiden nemen we heel serieus", gaf hij met klem aan.

LTS
Over aantallen deed de burgemeester geen uitspraken. Wel over mogelijke locaties in Hilversum. Hij noemde het circusterrein aan de Diependaalselaan, de voormalige LTS aan de Franciscusweg, het voormalige klooster Stads Gods aan de Soestdijkerstraatweg en het oude mobilisatiecomplex aan de Noodweg. Dat is slechts een greep uit de lijst.

Maatschappelijke rol
Niet alleen de gemeenten maken deel uit van dit zogeheten 'opvangverbond'. Omroepen, scholen, kerken en sportclubs hebben zich eveneens aangemeld. "Er is een grote bereidheid bij de omroepen om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen", stelt Lennart van der Meulen, directeur van de VPRO. "Dat past bij onze maatschappelijke rol en als bewoners van de Hilversum-mediastad zijn wij in staat dat praktisch inhoud te geven." Gisteren liet Coen Abbenhuis, directeur KRO-NCRV, al weten dat zij de eerste verdieping van het AKN-gebouw aan de 's-Gravelandseweg ter beschikking wil stellen.

Uit de krant