Afbeelding

Verduurzaming in beschermd stadsgezicht is 'n dure grap

Algemeen

HILVERSUM - De wijken Zuid en Oost in Hilversum zijn sinds eind 2014 beschermd stadsgezicht. Dat betekent dat bewoners vaker dan voorheen een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Ook als zij hun woning willen verduurzamen met zonnepanelen of –collectoren aan de voorzijde van het dak. De kosten voor de vergunning kunnen oplopen tot 15 procent van het investeringsbedrag. Welstand is belangrijk, maar tot welke prijs?

"Het heeft me een paar honderd euro gekost, maar ik heb het opgegeven", vertelt een buurtbewoner uit Zuid. "De gemeente gaf aan dat de welstandscommissie naar mijn aanvraag zou kijken, maar mijn eigen legtekening voor de zonnepanelen werd direct afgekeurd: men wilde een tekening van een architect. Ook deze tekening was niet goed omdat het dak aan alle kanten rond de panelen één meter vrij moet blijven. De commissie stelde voor dat ik negen in plaats van zestien panelen zou plaatsen."

Risico
Deze bewoner heeft de aanvraag niet doorgezet omdat hij vreesde dat ook een legplan van negen panelen het niet zou halen. "Dan zou ik nog niet voldoen aan de één-meter-eis. Ik vond het risico om nogmaals voor niets de architect te moeten betalen te groot. Het alternatief, zes panelen leggen, bleek niet rendabel. Iemand uit de buurt heeft zestien panelen op zolder liggen, maar hij gaat niet eens meer proberen een aanvraag in te dienen."

Afwijzing
Een bewoner uit Hilversum-Oost die eerder in deze krant zijn verhaal heeft gedaan, heeft inmiddels de definitieve afwijzing binnen voor een zonneboiler aan de voorkant van het dak. Dat kost hem een kleine 200 euro op een investeringsbedrag van 2000 euro. Als de vergunning wel was toegekend, zouden de leges 320 euro bedragen. "De gemeente heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, maar daar komt op deze manier natuurlijk weinig van terecht", zegt hij teleurgesteld.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant