Afbeelding

Leon Zwaans: 'Wel 50 aanvragen gehad om als trouwlocatie te fungeren'

Algemeen

HILVERSUM - Honderden optredens, shows, feesten zijn er al geweest, radioprogramma's zijn hier opgenomen, net zoals de vele televisieshows die er gemaakt zijn, waar The Voice of Holland in 2010 de meest bekende van is. Podium de Vorstin bestaat vijf jaar. Dat is zondag uitgebreid gevierd met het Backstagefestival. Maar wat voor plek is dit nou in Hilversum? Aan het einde van 'De Week van de Vorstin' van HilversumsNieuws blikt directeur Leon Zwaans terug op het eerste lustrum met vijf anekdotes.

Markant pand

Eén ding is duidelijk: Podium de Vorstin is geen verhuurschuur, zoals Zwaans het oneerbiedig zegt. Daarmee bedoelt hij dat er geen particuliere feesten gehouden worden. "Daar is de horeca voor", zegt hij stellig. Wat hadden Hilversummers en anderen het graag anders gezien. Zeker in het begin stroomden de verzoeken binnen om de bruiloft te kunnen vieren in het pand aan de Koninginneweg 44. "We hebben wel vijftig aanvragen gehad om als trouwlocatie te fungeren. Dat doen we niet. Door dat soort verhuur ontstaat een diffuse organisatie", meldt de directeur.

Vanaf het allereerste begin, de Vorstin ging in de zomer van 2010 open, was de belangstelling groot voor dat markante pand. Poppodium De Tagrijn verdween. Het was tijd om te professionaliseren en meer zakelijkheid. Daar is de Vorstin voor teruggekomen. Een spiksplinternieuw gebouw verrees waar liveconcerten, dance-events en theatervoorstellingen zouden gaan plaatsvinden. Aan het pand, gebouwd door en eigendom van de gemeente Hilversum, hangt nogal een stevige huurprijs van één miljoen euro per jaar; dat gaat het podium nog lang achtervolgen.

Duur of niet: het gebouw maakte veel mensen nieuwsgierig. Zo ook een clubje dat altijd samenkwam in Tiramisu, het restaurant dat aan de overkant van de weg te vinden is. Een klein groepje wilde wel een keer komen kijken. Het ging om zes 'senioren'. Prima. Niet veel later kwam de mededeling dat het aantal nieuwsgierige aagjes verdubbeld was. Ook dat was geen probleem. Op het moment dat de rondleiding was gepland, stonden er ruim veertig mensen op de stoep die allemaal wilden zien hoe de binnenkant van dat aparte gebouw er nu toch uitzag. "We hebben nu maandelijks rondleidingen voor bedrijven, scholieren en studenten bouwkunde", aldus Zwaans

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant