Afbeelding

OM eist nu tien jaar cel tegen 81-jarige man uit Hilversum

Algemeen

HILVERSUM – Geen acht, maar tien jaar celstraf. Dat is wat de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) maandag in het hoger beroep tegen een 81-jarige Hilversummer heeft geëist. De man zou vorig jaar op 30 juli zijn vriendin hebben vermoord.

De Hilversummer werd eerder veroordeeld tot acht jaar cel wegens doodslag. Tegen deze uitspraak heeft hij een hoger beroep ingesteld. Nu is de eis van de advocaat-generaal nog zwaarder. De uitleg hiervoor is dat het OM het inderdaad doodslag vindt, maar wel met 'trekken van voorbedachte raad'. Ofwel: moord.

Voorbereid
"De verdachte heeft zich goed voorbereid op een afscheid van zijn vriendin. Hij heeft daartoe pillen klaargezet voor het geval zij hem daadwerkelijk zou verlaten. Ook lag er een mes klaar. Hij heeft de voordeur op het nachtslot gedaan en andere ramen en deuren vergrendeld", verklaart het OM.

Wijnfles
Deze maatregelen had de Hilversummer genomen uit angst dat zijn vriendin de relatie wilde verbreken. Toen zij inderdaad aangaf te willen stoppen, sloeg hij haar met een wijnfles op haar hoofd. Hierdoor viel de Hilversumse op de grond. Daarna heeft hij zijn vriendin nog negen maal gestoken met een mes.

Sporen
De volgende dag trof de thuiszorgmedewerkster de vrouw dood aan. Ook de man vond zij in kritieke toestand. Hij had pillen ingenomen. Aangezien het huis was afgesloten en er verder niemand in de woning was, moet hij volgens politie en OM de dader zijn. Sporenonderzoek heeft dat ook uitgewezen.

Leeftijd
Dat de Hilversummer al op leeftijd is moet niet meespelen, aldus de advocaat-generaal. "Voorop staat de ernst van het feit en of een verdachte heel jong is of op leeftijd, dat maakt wat het OM betreft een feit niet meer of minder ernstig en een dader niet meer of minder strafbaar", is het argument.

Naar verwachting is de uitspraak over twee weken.

Uit de krant