Afbeelding

Crisisopvang Crailo moet einde maken aan gezeul met vluchtelingen

Algemeen

HILVERSUM - De gemeenten in de regio en de provincie bekijken of een deel van de bestaande gebouwen op het terrein Crailo, in eigendom van de provincie, op korte termijn geschikt is voor de crisisopvang van ongeveer 100 asielzoekers.

Crisisopvang is bedoeld voor de eerste 72 uur en vindt kortlopend plaats in bijvoorbeeld sporthallen. Een aantal vluchtelingen is al meermaals van sporthal naar sporthal verhuisd door plaatsgebrek in reguliere opvangcentra. De provincie en de regio willen af van dat gezeul met mensen. Daarom wordt onderzocht de crisisopvang voor enkele maanden in bestaande gebouwen op Crailo kan worden ingericht.

Lijst met locaties
Daarnaast beoordeelt het COA of locaties die de regiogemeenten hebben geïnventariseerd, geschikt zijn voor de korte- en langeretermijnopvang van in totaal ca. 1200 asielzoekers.

AZC
Het COA is in onze regio ook op zoek naar een grotere reguliere locatie (AZC) voor de opvang van zeker 600 asielzoekers voor een langere periode. Gezien de verwachte investeringen zal het om een periode van ongeveer 10 jaar gaan.

Leegstaande kantoren
De gemeenten in de regio zorgen ten slotte voor het vinden van huisvesting voor de mensen die inmiddels een verblijfsvergunning hebben verkregen, bijvoorbeeld in leegstaande kantoren. Daarmee wordt bereikt dat de doorstroming uit het AZC wordt bevorderd en vergunninghouders plaatsmaken voor de opvang van asielzoekers in opvanglocaties.

Zo meldt de provincie Noord-Holland vandaag.

Uit de krant