Afbeelding

Eerste 'vluchtelingenspandoek' hangt in Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - Na een actie op Facebook, die qua aantal leden is aangeslagen, is in Hilversum nu ook het eerste spandoek te zien. Vanmorgen is deze opgehangen voor het oude LTS-gebouw in Kerkelanden.

De boodschap op het spandoek is gericht aan burgemeester Pieter Broertjes. Nu duidelijk is dat Hilversum maximaal 400 vluchtelingen zal gaan opvangen op een nog onbekende plek in de gemeente wordt hem de vraag gesteld wie de veiligheid van de Hilversummers waarborgt? De angst voor onrust in de Hilversumse wijken is groot, zeker als een grote groep asielzoekers terechtkomt in een kleine wijk zoals Kerkelanden.

Gesprek
Dat bleek onder andere uit het Facebook-initiatief 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum', waar sinds zondag bijna 8000 mensen lid van zijn. Broertjes sprak gisteren met de initiatiefnemers van deze pagina over de plannen van de gemeente en de ontwikkelingen die gaande zijn. 

Shortlist
Het voormalige LTS-gebouw werd vorige maand genoemd als een van de locaties waar Hilversum mogelijk asielzoekers zou kunnen opvangen. Inmiddels heeft het 'opvangverbond', alle gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek plus Eemnes, een shortlist gegeven aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Drie locaties, verspreid over de regio, zijn nog in beeld. Op alle plekken is plaats voor maximaal 400 vluchtelingen. Het COA moet nog een beslissing nemen over deze plekken.

Een van de beheerders van 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum' meldt expliciet dat het ophangen van het spandoek geen actie van hen is. Dit blijkt een actie van het landelijk opererende Identitair Verzet te zijn. Inmiddels schijnt het spandoek voor de LTS alweer weg te zijn.

Uit de krant