Afbeelding

Wachttijd woningzoekende niet langer door opvang statushouders

Algemeen

HILVERSUM - Het versneld laten doorstromen van statushouders - asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben - gaat niet ten koste van de Hilversummers die al jaren op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning. Dat hebben burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Eric van der Want klip-en-klaar gezegd. De oplossing voor deze extra groep zit hem in leegstaande (rijks)gebouwen.

"Dit gaat niet ten koste van onze sociale woningvoorraad. Dat zou niet eerlijk zijn naar de mensen die daar al zo lang op wachten. We gaan de taart alleen iets groter maken. We gaan nu meer mensen plaatsen dan dat wij wettelijk verplicht zijn. Dat doen we door ze in een ander type gebouw te plaatsen", aldus beide bestuurders.

Daarmee volgen ze het advies op van minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst. De Haagse bewindsman heeft laten weten dat gemeenten lege rijksgebouwen moeten inzetten om deze extra groep statushouders op te vangen. De reguliere groep, in Hilversum zijn dat voor 2016 nog 42 statushouders, moet nog wel een woning toegewezen krijgen.

Drie locaties regio
Met die oplossing spreekt Broertjes over de opvang van 1200-plus vluchtelingen in de Gooi en Vechtstreek. In de regio zijn drie locaties in beeld waar maximaal 400 asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Locaties
Om welke plekken het gaat, kon de burgemeester nog niet zeggen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet daar nog een definitief besluit over nemen. Het gaat om tijdelijke opvanglocaties waar vluchtelingen maximaal twee jaar kunnen verblijven.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant