Afbeelding

Hilversummers en het recht om de gemeente uit te dagen

Algemeen

HILVERSUM - Als inwoners of maatschappelijke organisaties het idee hebben dat ze het zelf beter kunnen doen dan de gemeente, dan hebben zij het recht om de overheid uit te dagen. Dat heet 'Right to Challenge'. Met dit recht nemen de bewoners bijvoorbeeld zelf de verantwoordelijkheid over het groen of het welzijn en de zorg in de wijk. De SP Hilversum wil meer aandacht geven aan deze mogelijkheid.

De Hilversumse coalitiepartij pleit ervoor het recht om de overheid uit te dagen nu ook op te nemen in het beleid. Volgens SP-fractievoorzitter Bianca Verweij (zie foto) staat de Right to Challenge in de Zorgwet 2015 en moeten gemeenten dit recht opnemen in hun beleid. Op het gebied van Buurt en Wijken is dat al zo.

Woensdagavond diende de partij een amendement in tijdens de raadsvergadering, zodat dit recht nu ook is opgenomen in het Hilversumse Wmo-beleid (Wet maatschappelijke ondersteuning). Met 35 tegen 1 is dit aangenomen.

Groenonderhoud
Dit geeft de Hilversummer het recht tegen de gemeente te zeggen: "Wij kunnen het beter. Geef ons die verantwoordelijkheid maar." Belangrijk onderdeel hiervan is dat hier ook een budget bij hoort. Buurtbewoners krijgen, als zij dat willen, bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid over het groenonderhoud in hun wijk of over het buurtcentrum, maar krijgen ook zeggenschap over het te besteden budget. Dat is wezenlijk anders dan de buurtgerichte aanpak van het college van burgemeester en wethouders.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant