Belang van omroepmuziekcollectie onder de aandacht brengen van minister Bussemaker

Algemeen

HILVERSUM - Aangezien minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) vanmiddag toch in huis is, is het de bedoeling dat de bewindsvrouw spreekwoordelijk meteen aan haar jasje wordt getrokken. Hilversum wil de omroepmuziekcollectie, die nu ligt te verpieteren in de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), onder de aandacht brengen van het landelijke kopstuk van de PvdA.

Bussemaker brengt vanmiddag een kort bezoek aan het MCO, waar zij te gast is bij het nationaal monumentencongres. Wethouder Wimar Jaeger van Cultuur sprak maandag de wens uit om een paar minuten tijd te vragen van de minister van OCW, zodat het belang van deze collectie haar duidelijk gemaakt kan worden.

Omroepgeschiedenis
De Hilversumse wethouder van D66 was maandag zelf te vinden in de kelder van het MCO. Daar kreeg hij een rondleiding van oud-bibliotheekmedewerkers Jan Jaap Kassies en Eric van Balkum. Hier wordt meer dan 80 jaar muzikale omroepgeschiedenis bewaard, waarvan een groot deel nog gecatalogiseerd en gedigitaliseerd moet worden. Dat gebeurt al dik 2 jaar niet meer aangezien de bibliotheek de deuren heeft moeten sluiten door bezuinigingen van het Rijk.

Noodklok
"Het is goed om het eens met eigen ogen te zien", gaf de democraat aan. Hij was onder de indruk van de collectie. Meer dan 5 kilometer aan bladmuziek is opgeslagen. Jaeger wil ermee aan de slag en gaf aan de noodklok te willen luiden. Wat hem betreft is het tijd dat om het ministerie van OCW, Beeld en Geluid, de omroepen zelf én ook de gemeente Hilversum wakker te schudden en dat zij verantwoordelijkheid nemen voor deze landelijke, culturele goudmijn.

Uit de krant