Dinsdag werden de convenanten afgesloten in het Dudok Architectuur Centrum.
Dinsdag werden de convenanten afgesloten in het Dudok Architectuur Centrum.

Cultuur naar een hoger plan trekken

Algemeen

HILVERSUM - In andere gemeenten zijn intentie-overeenkomsten voor langere termijn met culturele instellingen gemeengoed. Hilversum hoorde daar nog niet bij. Tot dinsdagmiddag toen zeven lokale instanties hun handtekening zetten onder een meerjarige verbintenis met de gemeente. Doelstelling hiervan is de Hilversumse cultuur naar een hoger plan te trekken.

De eerste meetbare resultaten dat de lokale cultuur erop vooruit is gegaan, moeten in 2020 zichtbaar zijn. Dan lopen de zeven overeenkomsten weer af. "Dan moet de cultuur een stap hoger zijn. Dit is de eerste stap naar deze opstap", sprak wethouder Wimar Jaeger de vertegenwoordigers van de culturele instellingen toe in het Dudok Architectuur Centrum. "Hiermee bieden we de culturele instellingen een horizon om zich te ontwikkelen en met hun programmering te experimenteren", is de toevoeging van de D66'er.

Eerste
Bibliotheek Hilversum, Globe GKC, Filmtheater Hilversum, Dudok Architectuur Centrum, Grafisch Atelier Hilversum, Art Hilversum en de Raadhuisconcerten zijn de eerste zeven organisaties die hun afspraken met de gemeente hebben bekrachtigd. In de convenanten staan welke bijdragen zij leveren aan Hilversum in culturele zin, maar ook in economische en sociale zin. Op een ander moment stellen de betrokken partijen de subsidiecriteria vast.

Het is de bedoeling dat de gemeente ook overeenkomsten sluit met Museum Hilversum en Podium de Vorstin. Voor deze twee is om verschillende redenen aanvullende besluitvorming in de raad nodig.

Samenhang
Naast afspraken met de gemeente gaf Jaeger aan dat de onderlinge samenwerking in de lift zit de afgelopen jaren. Het culturele veld in Hilversum kent en ziet elkaar beter. Die samenballing, zoals de democraat dat noemde, biedt in de visie van de wethouder eveneens mogelijkheden de cultuur op een hoger niveau te krijgen.

Uit de krant