Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Schermlessen in de mediastad

Algemeen

HILVERSUM - Hilversummers kunnen nu ook kennismaken met floret, degen en sabel, want maître Sjoerd Jaarsma geeft sinds kort schermlessen in de mediastad. Kinderen en volwassenen kunnen bij hem terecht. De lessen zijn bij Hellemondsport, de sportschool waar hij zelf meer dan veertig jaar geleden zijn eerste les kreeg. "Ik was meteen verkocht en heb sindsdien eigenlijk alleen nog maar geschermd", aldus de instructeur.

Schermen lijkt misschien een gevaarlijke sport, maar is dat beslist niet, benadrukt Jaarsma. "Het is ruim twintig jaar geleden dat er een dodelijk slachtoffer viel in de schermsport. Geloof me: je loopt met voetbal meer risico."

Dunner
Dat de schermsport zo veilig is, komt volgens de scherminstructeur vooral door het degelijke materiaal dat tegenwoordig wordt gebruikt. "Dat was wel anders toen ik zelf begon. Toen was het pak dunner en gemaakt van katoen; met een beetje pech stak een tegenstander daar nog wel eens doorheen. Nu remmen de vesten elke steek af."

Frappant
Ook voor jonge kinderen, die nog wel eens overenthousiast met hun wapen heen en weer willen zwaaien, is de sport absoluut veilig, meent hij. "Vanaf zeven jaar kunnen kinderen hier komen schermen en het is frappant om te zien hoe snel ze doorhebben dat wild zwiepen hen niet verder brengt. Zelfs de jongste kinderen merken snel dat ze veel beter kunnen treffen als ze kleine bewegingen maken", verklaart de maître.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant