Minder betalen voor een kopietje en meer digitaal aanleveren is wens van HvH.
Minder betalen voor een kopietje en meer digitaal aanleveren is wens van HvH.

Hart voor Hilversum: 'Wob-beleid moet moderner'

Algemeen

HILVERSUM – Dat burgemeester Pieter Broertjes niet van plan is voorlopig het Wob-beleid (Wet openbaarheid van bestuur) aan te passen, betekent voor Hart voor Hilversum niet om de handdoek dan maar in de ring te werpen. Het Hilversumse beleid is te ouderwets en gilt om een modernere aanpak.

Vanavond stelt de oppositiepartij vragen hierover aan de burgemeester. Dat gebeurt tijdens de commissie Economie en Bestuur. Deze vergadering begint om 20.00 uur in het raadhuis.

Journalist
Aanleiding voor raadslid Karin Walters om toch weer in de pen te klimmen was de uitreiking van de award voor Journalist van het Jaar. Vorige week woensdag reikte Broertjes deze prijs in het raadhuis uit aan Bas de Haam, de man die het bonnetje van de vermaarde Teeven-deal boven water wist te krijgen. Walters haalde Brenno de Winter aan. Hij schreef: "Eigenlijk krijgt De Haan de prijs voor de transparantie die de overheid niet wilde geven."

Goedkoper
Hart voor Hilversum vindt het hopeloos ouderwets dat de gemeente indieners van een Wob-verzoek, zoals recentelijk nog Facebookgroep 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum', gekopieerde documenten geeft. Het tarief per kopietje is 0,60 cent. Dat is duur. Walters beweert dat de provincie Noord-Holland veel moderner en goedkoper is (0,36 cent).

Digitaal
De Hilversumse oppositiepartij wil dat het kopietarief naar 0,18 cent gaat en dat Wob-informatie digitaal en gratis beschikbaar wordt gesteld. Tijdens de raadsvergadering in januari had Walters al een motie hiervoor klaarliggen, maar zij diende deze nog niet in. Zij verwacht een proactieve houding van Broertjes. "Burgemeester, u draagt als journalist de openbaarheid van bestuur een warm hart toe, dus we zien uw voorstel voor het moderniseren van het Wob-beleid in Hilversum graag op de agenda van de raad in februari", schrijft de politica.

Uit de krant