Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Hilversum komt met 'superstrenge' regels voor woningsplitsing

Algemeen

HILVERSUM - Met nieuw beleid wil de gemeente woningsplitsing aan banden leggen. Wethouder Floris Voorink zegt dat Hilversum strenge én superstrenge regels heeft opgesteld voor meervoudige bewoning, zoals de politiek correcte term luidt. Het opsplitsen van woningruimte is een groot probleem in onder andere de Elektrobuurt, Over 't Spoor en de Neuweg en omgeving.

Het komt erop neer dat de gemeente in deze wijken geen toestemming meer verleent om woningen te splitsen. "Met het stellen van basale kwaliteitseisen willen we de leefbaarheid bevorderen. Dat is soms echt in het geding. Zeker in de oudere wijken moeten we dat in de gaten houden en moet het gezellig blijven", aldus de VVD-wethouder. In het paraplubestemmingsplan, een plan dat over alle bestemmingsplannen heen gaat, zijn strenge en superstrenge eisen opgenomen, zo meldt de liberaal.

Minstens
Ontheffing is nog wel te krijgen, maar daar zitten nu strengere voorwaarden aan. Na woningsplitsing moet er voldoende parkeergelegenheid zijn, mag een woningruimte niet kleiner zijn dan 18 vierkante meter, moet een te splitsen pand minstens 35 vierkante meter groot zijn en iedere woning moet een raam hebben.

Irritatie
Daarnaast staat in het nieuwe beleid, waarover de gemeenteraad op woensdag 30 maart een besluit neemt, dat bewoners hun fietsen en kliko's niet in de tuin of op straat mogen zetten. Die moeten kunnen worden opgeborgen in een stalling of berging. Volgens Voorink zijn niet-opgeborgen fietsen en kliko's een teken van onleefbaarheid en daarmee een bron van irritatie bij inwoners.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant