Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Bewoners in Oost op de bres voor jongerenwerkers

Algemeen

HILVERSUM - Buurtbewoners in Hilversum-Oost maken zich grote zorgen als straks de jongerenwerkers niet meer in hun buurt rondlopen. De ontslagronde bij Versa Welzijn belooft niet veel goeds, ook niet voor de professionals die zich met het jeugdwerk bezighouden. Zij komen met een noodkreet: 'Bezuinig onze jongerenwerkers niet weg'.

Het ontslagzwaard van Damocles hangt velen bij Versa Welzijn boven het hoofd. Dat heeft alles te maken met de plannen van de gemeente. In twee jaar tijd wordt de subsidie van 3,7 miljoen euro afgebouwd naar nul. 'Sterke buurten' en 'buurtgericht te werk gaan' zijn de woorden die uit het raadhuis komen. De experts wonen in de wijk. Hilversum wil het welzijnslandschap anders gaan inrichten. Verantwoordelijk wethouder Arjo Klamer spreekt over hervormingen en niet van bezuinigingen. Door het welzijnswerk op een andere manier invullen wordt het alleen maar beter, is zijn stelling.

Onwenselijk
Buurtbewoners uit Oost denken daar heel anders over. Zij zijn zich rot geschrokken toen zij van de jeugdwerkers hoorden dat zij per 1 mei wel eens vertrokken kunnen zijn. Een meer dan onwenselijke situatie, omdat de werknemers van Versa Welzijn belangrijk werk verrichten in de buurt die als lastig bekend staat. De rol die de jongerenwerkers spelen is van groot belang. Vele van de bezorgde buurtbewoners hebben dat zelf meegemaakt.

Cinnamon challenge
De nazorg die door het jongerenwerk is verleend bijvoorbeeld na de helemaal verkeerd gelopen 'cinnamon challenge' op de Röntgenstraat. "Slachtofferhulp was er niet, maar wel een jongerenwerker. Je kunt ze altijd bellen en ze komen meteen. Zo ook afgelopen kerstavond. Toen kwam de jongerenwerker hier omdat de kinderen helemaal getraumatiseerd waren, en nog steeds zijn, van dit incident. Die eerste opvang is zo belangrijk", geeft een bewoonster als voorbeeld.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant