Foto's: Bastiaan Miché
Foto's: Bastiaan Miché

'Kerkelandenlaan wordt tot hoofdweg gebombardeerd'

Algemeen

HILVERSUM - Waarom kunnen er op de Kerkelandenlaan geen verkeersremmende maatregelen komen? Die vraag stellen René Vlaanderen en Dick Vermaire nu al tien jaar hardop. De twee bewoners van de Kapittelweg zien een veelgebruikte en onveilige weg, maar zij hebben de indruk dat deze problematiek politiek gezien niet onderkend wordt.

"Overal in Hilversum zijn in de afgelopen jaren verkeersremmende maatregelen genomen: in wijken, op binnenwegen, op doorgaande wegen, maar waarom dan niet op de Kerkelandenlaan?", melden de twee Hilversummers. Vlaanderen en Vermaire zeggen dat de Kerkelandenlaan geen doorgaande weg is. In het ontwerpbesluit bestemmingsplan 2009 staat dat Kerkelanden primair een woonfunctie heeft met uitzondering van de centrale zone.

'Bypass'
Toch gaat de Kerkelandenlaan in hun ogen door voor een doorgaande weg. Met de komst van de rotonde met een 'bypass' naar de wijk is het aantal verkeersbewegingen alleen maar toegenomen. Veel verkeer dat naar Loosdrecht moet, sluipt door Kerkelanden. Zij rijden via de Oscar Romerolaan en nemen niet de zeker in de spits drukkere route Diependaalselaan-Loosdrechtseweg. "De Kerkelandenlaan wordt tot hoofdweg gebombardeerd", is hun stelling.

Invoegstrook
De verkeersintensiteit op de Kerkelandenlaan is hoog en automobilisten rijden vaak te hard. Zeker sinds er nieuw asfalt ligt. Het verkeer wordt volgens de vertegenwoordigers van het flatcomplex hierdoor uitgenodigd vanwege de tussenbaan. "Nog niemand heeft mij de functie van die invoegstrook kunnen uitleggen", aldus Vermaire. Het is wel een ideaal stuk asfalt om te passeren. Dat gebeurt dan ook geregeld en met hoge snelheid. Het oversteken is er daardoor niet beter op geworden.


Lees verder in de digitale editie

Uit de krant