Foto: Koosje de Beer
Foto: Koosje de Beer

Groen als verbindingsmiddel in Van Riebeeckkwartier

Algemeen

HILVERSUM - De binnentuin van Gooiers Erf ligt er nu nog verlaten bij, maar niet lang meer, want met steun van het Oranje Fonds komt hier een Verbindingstuin. Uit alle onderzoeken blijkt dat groen gelukkig maakt, zegt coördinator Alice de Koning. "Maar groen kan ook verbinden. We hopen dat deze tuin de ontmoetingsplek wordt voor alle buurtbewoners in het Van Riebeeckkwartier."

De Verbindingstuin beslaat verschillende locaties in en rond wijk- en dienstencentrum Gooiers Erf en sluit ook aan op de bestaande stadsmoestuin tussen de Van Riebeeckweg en de Van Linschotenlaan. Het idee voor deze tuin bij Gooiers Erf is eigenlijk vanzelf ontstaan, volgens Alice de Koning.

Moestuin
"In het Van Riebeeckkwartier is al langer een stadsmoestuin, waarin vrijwilligers van Urban Farming035 tuinieren. Deze tuinders misten echter een locatie waar zij bij slecht weer workshops en andere activiteiten kunnen organiseren. Tegelijkertijd lag de binnentuin van Gooiers Erf er een beetje verwaarloosd bij. Zo verwonderlijk is het dus niet dat Inovum, eigenaar van het verzorgingshuis, huurder Philadelphia Zorg en Urban Farming035 met elkaar in gesprek raakten", luidt de uitleg.

Drempel
In deze buurt wonen veel verschillende groepen bewoners die elkaar lang niet altijd ontmoeten. De tuin moet daar verandering in brengen, vult Anneke de Bruijn van Inovum aan. "We merken dat veel mensen aansluiting missen. Ouderen blijven langer thuis wonen en kunnen daardoor vereenzamen, maar ook voor mensen met een laag inkomen kan de drempel hoog zijn om uit huis te komen. Wij hopen dat zij elkaar zullen vinden in de Verbindingstuin", merkt de Hilversumse verder op.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant