Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

Huurteam Hilversum is de lokale huurwaakhond

Algemeen

HILVERSUM - Huurders moeten zich meer bewust zijn van hun rechten en plichten. Daar valt nog veel terrein te winnen en daar is ook daadwerkelijk winst te halen. Huurteam Hilversum is als de huurwaakhond en voorziet de inwoners graag van advies, maar merkt dat het nogal schort aan de naamsbekendheid. Huurconsulent Henk Scheffer somt met gemak voorbeelden op waar de huurder in het gelijk gesteld werd wat er bijvoorbeeld voor zorgde dat de maandelijkse kosten naar beneden gingen.

"Als je twijfels hebt over de juistheid van de huurprijs of klachten of vragen hebt over de servicekosten: win advies in. Dat kost niks. Wij leveren gratis juridische bijstand", meldt de Hilversummer. Nog te vaak gaan huurders klakkeloos akkoord met bemiddelingskosten van bemiddelingsbureaus, hoge onderhouds- en servicekosten of met een forse stijging van de huur.

Villa Industria
Na interventie van het huurteam zijn de huurlasten van de bewoners op Villa Industria die in verweer kwamen, met 250 tot 300 euro omlaag gegaan. Na oplevering van de woningen op de begane grond bleek namelijk dat het water in de badkamer niet wegliep via het doucheputje, maar de gang in stroomde. Een constructiefout die aanhangig werd gemaakt en een zaak die het huurteam won.

Potje
"Maar soms maken ze er ook met servicekosten een potje van", zegt Scheffer. "Ze laten je betalen voor zonwering, ook al is die er helemaal niet of je betaalt voor tuinonderhoud, terwijl er één plantenbak staat. Overigens mag dit sowieso niet volgens de rechtspraak", is een ander voorbeeld dat in 2015 in Hilversum de revue heeft gepasseerd.

In de maag gesplitst
Een maand huur betalen voor bemiddelingskosten is een bekende zaak bij de huurteamconsulenten. "Je betaalt een maand huur voor de bemiddeling. Maar je reageert op een aanbod dat er al is. Ze hebben een woning op de website staan of die zijn te zien in de etalage. Van een zoekopdracht is helemaal geen sprake, maar je krijgt wel die maand extra in de maag gesplitst", deelt hij mee.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant