Foto: Koosje de Beer
Foto: Koosje de Beer

Verraad viert hoogtij in boek 'De prooi wordt jager'

Algemeen

HILVERSUM - Hilversummer en oud-journalist Koos Groen beschrijft in zijn nieuwste boek de zaak van de Joodse hoedenverkoopster Ans, die in de oorlog meer dan tweehonderd ondergedoken Joden heeft verraden. Tijdens zijn onderzoek vindt hij ook verrassende informatie over verzetsman en Hilversummer Jaap van den Hul: een jonge vrouw draait op voor zijn verraad.

'De prooi wordt jager' is niet het eerste boek dat Groen over de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan heeft geschreven. Eerder schreef hij 'Fout en niet goed' over de politieke zuiveringen in ons land. "Ik ben in 1942, midden in de oorlog, geboren, maar ik weet er niets van", verklaart Groen zijn passie voor deze periode. "Sindsdien probeer ik de schade in te halen."

Mauthausen
In het boek staat dat Ans in de eerste oorlogsjaren andere Joden helpt aan onderduikadressen. Als zij in 1943 zelf tegen de lamp loopt, legt rechercheur Schaap van Bureau Joodse Zaken haar een onmogelijke keuze voor: deportatie naar concentratiekamp Mauthausen of als V-vrouw helpen met het vinden van ondergedoken Joden. Zij kiest voor het laatste en jaagt met onverwachte ijver op haar geloofsgenoten, niet alleen in Amsterdam, maar ook in Hilversum.

Stofzuigers
Zo is zij verantwoordelijk voor het verraad van twee eigenaren van een winkel in stofzuigers en radio's aan de Groest en een Hilversumse familie. Ook een Hilversumse pensionhoudster en haar dochter Rosalie vallen in haar handen. Wanneer ook Rosalie moet kiezen tussen deportatie of een baantje als vertrouwensvrouw, besluit zij de hoedenverkoopster te helpen en verraadt zij onder meer een Joods echtpaar uit Baarn.

Getuigen
Ook aan vier andere verraadzaken werkt zij mee. "Voor zover ik kan nagaan is Rosalie de enige Hilversumse Jodin die Joden heeft verraden", zegt Groen. "Maar veel getuigen zijn overleden. Zeker weten doe ik het daarom niet."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant