Afbeelding

Hilversum bindt strijd aan met overgewicht

Algemeen

HILVERSUM – In Hilversum blijkt 14 procent van de jongeren tussen vier en negentien jaar te zwaar te zijn. Om dit het hoofd te bieden, heeft Hilversum zich aangesloten bij het landelijk programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Uit cijfers blijkt dat het overgewicht onder Hilversumse jongeren hoger is ten opzichte van andere regiogemeenten. Vooral op basisscholen blijken kinderen vaak te zwaar. Het overgewicht bij de jeugd concentreert zich in Hilversum in het centrum, Zuidoost, Oost en Noordoost. Daar is het 12,5 procent of meer.

Aansluiten op JOGG moet het tij keren. "JOGG is een intersectorale aanpak die bewezen effectief is om de stijging van overgewicht bij jongeren om te zetten in een daling", schrijft wethouder Eric van der Want. "Het is een langjarige aanpak met publieke en private partijen. Jongeren en ouders worden door dit programma uitgedaagd om meer te bewegen, meer water te drinken en groente en fruit te eten. Daarnaast wordt ingezet op meer gezonde sportkantines en scholen waar gezonde voeding heel normaal is."

Hilversum stelt een JOGG-regisseur aan. De totale kosten voor de komende drie jaar bedragen 116.000 euro.

Uit de krant