Rapport van bevindingen over gedragingen wethouder Jaeger (foto) vindt partij teleurstellend. Foto: gemeente Hilversum
Rapport van bevindingen over gedragingen wethouder Jaeger (foto) vindt partij teleurstellend. Foto: gemeente Hilversum

Leefbaar Hilversum laat het er niet bij zitten

Algemeen

HILVERSUM - Leefbaar Hilversum laat het er niet bij zitten. De bevindingen van burgemeester Pieter Broertjes naar de gedragingen van wethouder Wimar Jaeger had de kleine fractie wel verwacht. Over welke stappen de oppositiepartij nu gaat nemen, is zij nog in beraad. Dat liet Mirjam Kooloos dinsdag weten aan deze krant.

De politica geeft aan dat zij zich niet serieus genomen voelen. Kooloos is van mening dat de verzamelde argumenten en feiten in hun 23 pagina's tellende melding onderuit gehaald zijn, terwijl Jaeger naar haar mening echt dingen heeft gedaan die 'onzuiver' zijn. Zo zou hij niet integer gehandeld hebben in de kwestie rond het Philipsterrein en zou de wethouder de geheimhoudingsplicht hebben geschonden. Uit het onderzoek van Broertjes dat vier weken in beslag heeft genomen, blijkt dat allemaal niet het geval te zijn.

Mijlenver
De resultaten van het onderzoek naar de D66-wethouder zijn voor de hand liggend. De argumenten die gebruikt worden hebben zij van mijlenver zien aankomen. Ontevredenheid over het rapport van bevindingen overheerst. Dat hebben Kooloos en fractiemedewerker Henk Blok dinsdagochtend kenbaar gemaakt bij de gemeentesecretaris.

Missen
Daar hebben zij aangegeven dat zij bepaalde zaken missen in het rapport. Als voorbeeld geeft Kooloos dat er geen verslagen zijn van de gesprekken die de burgemeester heeft gevoerd met haar, haar fractiegenoot en Jaeger. "Nu weten we niet van elkaar wat er gezegd is. Dat is vaag allemaal."

Feitenonderzoek
Wat Leefbaar Hilversum is de zaak nog niet afgedaan. Zij beraden zich nu over de vervolgstappen. Stappen zij wel of niet naar het Openbaar Ministerie? Een stap die de burgemeester niet nodig acht, net zoals hij een feitenonderzoek onnodig vindt. Kooloos zegt sowieso naar het presidium (het overleg tussen de tien fractievoorzitters en de burgemeester) te stappen en daar te stemmen of er een feitenonderzoek moet komen naar de wethouder.

Kanttekeningen
Kooloos ziet het niet als een persoonlijke aanval op de democraat, maar stelt kanttekeningen te plaatsen bij de gedragingen van de wethouder in het Philipscomplexdossier. Dat zien Jaeger en zijn D66-fractie compleet anders. Het in twijfel trekken van zijn integriteit als bestuurder raakt hem, zo verklaart hij. "Ze zijn bezig mij te beschadigen. Ik vind dat ze de verloren strijd op de persoon aan het verhalen zijn", stelt de D66'er.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant