Op het bouwbord van het nieuwe marktterrein was nog geen plek ingetekend voor het kunstwerk. Foto: Bastiaan Miché
Op het bouwbord van het nieuwe marktterrein was nog geen plek ingetekend voor het kunstwerk. Foto: Bastiaan Miché

College ziet af van Dudokmonument op het marktplein

Algemeen

HILVERSUM - Eerst was er een politieke discussie waar het kunstwerk van Dudok moest komen in Hilversum. De meerderheid van de gemeenteraad bedong dat dit beeld op het marktterrein zou komen. Zou inderdaad, want het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat dit werk er helemaal niet komt.

Reden hiervoor zijn de hoge kosten. Om het winnende ontwerp van Lucas Lenglet te kunnen realiseren moet Hilversum 250.000 euro neertellen. Dat bedrag is er simpelweg niet. De gemeente heeft een budget van 100.000 euro.

Wethouder Wimar Jaeger van Cultuur deelde dit dinsdagmiddag mee. Hij zei dat dit ontwerp onbetaalbaar is. Dat kwam pas aan het licht bij verdere uitwerking van het ontwerp van 'De Naald van Lenglet', zoals de wethouder het kunstwerk omschreef. 

Het gemeentebestuur voelt zich er niet comfortabel bij om een van de overige vier eindontwerpen op het vernieuwde marktplein te plaatsen. Voorlopig staat de langgekoesterde wens om een Dudokkunstwerk te realiseren in de mediastad in de ijskast.

Uit de krant