Foto: Bastiaan Miché
Foto: Bastiaan Miché

'We hopen op een goed resultaat'

Algemeen

HILVERSUM - Het gezelschap was kleiner dan gedacht, maar de boodschap van de zeventien Hilversummers die vandaag naar Den Haag zijn gestapt is er niet minder om: zorg dat het booggeluid stopt.

Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok, ambtenaren en bewoners van Over 't Spoor stapten even na 12.00 uur in de grote touringcar. Met een petitie, spandoek en buttons op zak gaan ze aan de leden van de Tweede Kamer duidelijk maken dat er aan de spoorherrie rond station Hilversum nu echt een einde moet komen.

Zomer
"Mensen zijn hierom verhuisd", zegt Patrick Weening van bewonersvereniging OSP. "Bewoners hebben gewoon ontzettend last van dat geluid, dat ook vaak 's nachts te horen is. In de zomer, als je buiten zit, moet je stoppen met praten als de trein voorbij komt."

Rangeerterrein
De kwestie is een slepende. Sinds 2008, toen het station is uitgebreid, worden de bewoners horendol van het schelle en snerpende geluid. Gemeente en ProRail wijzen naar elkaar en ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu doet niks. Probleem is volgens Weening dat hier geen beleid voor is. Dat is er bijvoorbeeld wel als er geluidsoverlast zou zijn op een rangeerterrein.

Wetgeving
"Maar daar wonen niet zoveel mensen omheen", aldus Weening. Om deze omissie in de wetgeving aan te pakken, zijn vertegenwoordigers van de gemeente Hilversum en een aantal inwoners naar Den Haag getogen om de noodzaak van de wetsverandering duidelijk te maken. Daarvoor is onder meer petitie meegenomen, die gesteund is door de gemeenten Woerden en Leiden.

Minister
Minister Melanie Schults van Haegen moet er echt mee aan de slag was het devies bij de aanwezigen vlak voordat zij de bus instapten. Met vertrouwen gingen ze naar de politieke hoofdstad. "We hopen een goed resultaat", meldt Weening.

Uit de krant