"Ik verruil nummer 153 voor nummer 152 op de Gijsbrecht", aldus Wim van Doorn (rechts) Foto: Bastiaan Miché

Icoon van de Gijsbrecht verhuist

Bedrijven

HILVERSUM - Hemelsbreed zit er nog geen dertig meter tussen het oude en nieuwe onderkomen. Wie vanaf vrijdag groenten wil halen bij Wim van Doorn moet aan de andere kant van de Gijsbrecht van Amstelstraat zijn. "Ik verruil nummer 153 voor nummer 152", zegt de 40-jarige groenteboer nuchter.

Een verhuizing naar de overkant van de straat klinkt in eerste instantie onlogisch, zeker als je de plek verlaat waar sinds 1950 altijd een groenteboer heeft gezeten. Daarmee is de groentezaak een icoon van de winkelstraat, zoals Van Doorn het zelf verwoordt. Aan de andere zijde van de 'Gijs' heeft de ondernemer veel meer ruimte gevonden. Hij gaat van 55 vierkante meter naar 135 vierkante meter. "Ik kan hier echt mijn ei kwijt", zegt hij.

AGF-pluspakket
Die ruimte heeft hij nodig om zo beter in te kunnen spelen op de behoefte van zijn klanten. Waar het vroeger simpel aardappelen, groenten en fruit (AGF) was, wordt er vandaag de dag meer verwacht. "De wereld is veranderd", aldus Van Doorn. Daarmee doelt hij op het aanbieden van het AGF-pluspakket, zoals bijvoorbeeld verse sappen, maaltijden en salades.

16-jarige jongen
Zelf werkt Van Doorn al 23 jaar op de Gijsbrecht. Daarmee is hij een van de langstzittende ondernemers op de winkelstraat. Als 16-jarige jongen uit Neerijnen, zoon van een fruitteler, kwam hij in 1994 in Hilversum terecht. Meteen na het afronden van zijn school begon hij als zelfstandig ondernemer. De winkelstraat bevalt hem goed. Van Doorn omschrijft de 'Gijs' als een plek van veel kleine ondernemers met een goede sfeer en veel aandacht voor de klant.

Eigen kok
"We blijven groenten en fruit verkopen. Dat komt nog altijd vers van het land, want we blijven de kwaliteit leveren die de klanten van ons gewend zijn", meldt de groenteman. In zijn nieuwe winkel is meer plek voor de 'bij-artikelen'. Zo heeft hij Van Doorn, een kok, in de winkel staan die verse maaltijden bereidt. Dat doet hij vanuit een open keuken, zodat er contact kan zijn met de klanten.

Normaal
"We gaan zo veel mogelijk terug naar de basis, naar het normale. Eerlijk en gezond eten is wat wij willen bieden. Dus geen tot nauwelijks E-nummers in onze maaltijden. Onze maaltijden zijn vers en authentiek gemaakt en niet gemanipuleerd", besluit de groenteman.

Uit de krant