Hans Roos is fel tegenstander van Gooistad. Foto: Bastiaan Miché
Hans Roos is fel tegenstander van Gooistad. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum1: 'Gooistad zou een historische vergissing zijn'

Politiek

HILVERSUM – Het verzet tegen de door de provincie Noord-Holland gewenste fusies in het Gooi is gestart. In Blaricum, Eemnes en Laren zijn al antifusieposters opgehangen. Ook in Hilversum zijn deze geluiden hoorbaar. Hilversum1 is fel tegenstander van één grote gemeente Gooistad. "Alle besturen uit de regio op één hoop gooien is een historische vergissing", meent fractievoorzitter Hans Roos.

Grootschaligheid werkt niet, is de mening van de politicus. "Zeker niet in het openbaar bestuur", voegt Roos eraan toe. "Het bestuur moet herkenbaar, aanspreekbaar en laagdrempelig zijn. Burgers moeten zich kunnen herkennen in hun bestuur en hun bestuurders."

Tweetrapsraket
Het college van burgemeester en wethouders voelt wel voor Gooistad. Dat heeft zij laten weten aan de provincie in een reactie op het eerder gehouden bestuurskrachtonderzoek. Burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Wimar Jaeger zeiden vorig jaar al dat zij geen voorstander zijn van een tweetrapsraket op fusiegebied.

Samenwerking
Zij pakken liever door en fuseren in één keer naar een grote gemeente. Al zei Jaeger twee weken geleden bij de bekendmaking van de nauwere samenwerking met Gooise Meren en Wijdemeren dat fuseren wellicht niet hoeft als de gemeenten elkaar in die constructie zo goed helpen en aanvullen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant