Afbeelding

Raad wil lokale democratie herkenbaarder maken

Politiek

HILVERSUM - De Hilversumse gemeenteraad gaat het takenpakket van de gemeente eens goed tegen het licht houden. De lokale democratie moet beter zichtbaar en herkenbaarder worden. Daarbij vraagt de politiek ook de mening van de Hilversummers. Wat de politiek betreft is daardoor de invloed van de inwoners niet eerder zo groot geweest.

Met het kritisch naar zichzelf kijken en alle input van Hilversummers en maatschappelijke partners wil de raad vooral helder krijgen welke rol en kerntaken er voor de gemeente zijn weggelegd. Daar moet het college vervolgens beleid op maken. Een vraag die aan bod komt is: wat is in de huidige tijd de betekenis van de gemeente als lokale overheid voor datgene dat er werkelijk gebeurt in Hilversum? Om dat concreter te maken houdt Hilversum de komende weken informatieavonden waar raadsleden per onderwerp in gesprek gaan met inwoners, organisaties, instellingen, bedrijven en andere belangstellenden.

Nut en noodzaak
Donderdag 9 april bespreken zij samen de sport en een week later staat de lokale economie op de agenda. Tom van 't Hek leidt deze bijeenkomsten, die plaatsvinden in het raadhuis. Start is beide keren om 19.30 uur. Voor de zomer komen nut en noodzaak van bestuursorganen nog ter sprake. Later in het jaar wil de politiek nog een tweede ronde houden met andere onderwerpen. 

Concreet
De bijeenkomsten staan in het teken van het ophalen en delen van inzichten, het uitwisselen van ideeën en het creëren van nieuwe manieren van samenwerken. De politici stellen vragen, maar geven aan vooral te willen luisteren naar wat er leeft bij de gesprekspartners. De raad geeft het gemeentebestuur na de bijeenkomsten de opdracht om de opbrengst te vertalen in concreet beleid en de contouren van een begroting waar Hilversum zo snel als mogelijk is mee aan de slag kan.

Uit de krant