Afbeelding

Raad wil geen monumentenstatus verlenen aan villa's Julianalaan

Algemeen

HILVERSUM - Een grote meerderheid van de gemeenteraad en wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok voelen er niks voor direct de monumentenstatus te verlenen aan de villa's op de Julianalaan 6-8; onderdeel van het KRO-complex. Hart voor Hilversum had tijdens de raadsvergadering een motie ingediend om op deze manier de woningen van sloop te redden.

Fractievoorzitter Léonie Sazias wees op het positieve advies dat de Commissie voor Welstand en Monumenten had gegeven over het verlenen van de monumentenstatus aan deze villa's. "Daar zijn wij niet alleen blij mee, maar ook de vier erfgoedclubs en bewonersverenigingen", aldus de politica. Van Vroonhoven-Kok counterde met de mededeling dat dezelfde commissie eind april nog positief geadviseerd had over het nieuwe voorstel van de bouwer.

Rechter
In de huidige plannen van projectontwikkelaar Stebru Bouw komen 85 woningen in de oude KRO-studio en verdwijnen de twee woningen. Hart voor Hilversum vroeg zich af voor wie de wethouder het nou eigenlijk opneemt en gaf aan dat de bewoners en de erfgoedverenigingen bereid zijn naar de rechter te stappen als de villa's gesloopt moeten worden.

Prematuur
Bijval kreeg Sazias van de Partij van de Arbeid. De andere partijen zagen niks in het aannemen van de motie. Hans Roos van Hilversum1 noemde het te prematuur en zei tevens niet gevoelig te zijn voor mogelijke juridische stappen die de Hilversumse erfgoedclubs en bewoners willen nemen.

Bestuurlijke keuze
Ook van Vroonhoven-Kok zag niets in de motie. "Als deze motie wordt aangenomen dan vrees ik dat we achterstand oplopen. Ik ben dan heel erg bang dat dat de plannen uit elkaar getrokken wordt en dat de bouwer zegt: bekijk het allemaal maar" en dat ze zich terugtrekken", aldus de wethouder. "Ik moet een bestuurlijke keuze maken. Als dat betekent dat ik een prijs moet betalen en dat die schattige monumenten verdwijnen, dan ben ik bereid die prijs te betalen", luidde haar vervolg. De grote meerderheid van de raad dacht er exact hetzelfde over: van de 34 aanwezige raadsleden verwierpen 26 politici de motie.

Uit de krant