Afbeelding

Pinetum Blijdenstein: Hilversums best bewaarde geheim

Algemeen

HILVERSUM - Midden in Hilversum ligt een groot stuk groen van 1,2 hectare. Pinetum Blijdenstein trekt wetenschappers van over de hele wereld, de botanische tuin is een waar coniferenmuseum en behoort sinds zondag tot een mondiaal select gezelschap met de uitreiking van de Plaque of Honour. Maar in de eigen gemeente geniet zij nauwelijks bekendheid.

"Pinetum wordt niets voor niets 'het best bewaarde geheim van Hilversum' genoemd", zo meldt Pieter Hoogenraad, bestuurslid van Stichting Pinetum Blijdenstein en ook een van de rondleiders. "Jaarlijks krijgen we zo'n zes- tot zevenduizend bezoekers. We hebben zelfs mensen uit de buurt die zeggen: potverdikkie, nooit geweten dat deze tuin hier zat. De meeste mensen komen hier op tweede paasdag naartoe. Dan kunnen ze hier paaseieren zoeken. Dan is het druk. Soms zelfs een beetje te", aldus de Hilversummer.

Gissen
Voor Hoogenraad is het gissen wat de oorzaak is van de geringe bekendheid in Hilversum. Pinetum Blijdenstein bestaat al honderd jaar en is te vinden aan de Van der Lindenlaan 125. Daarnaast zegt Hoogenraad dat het huidige bestuur van de stichting, verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van de botanische tuin, heel actief is. Er is dan ook van alles te doen in de tuin, zoals rondleidingen, lezingen, workshops, concerten, educatieve activiteiten en evenementen voor kinderen. Daarnaast is dit de plek van veel tentoonstellingen. Zo opende wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok zondag de nieuwe expositie 'Planten uit de oertijd' en is sinds deze week ook 'BeschermDE Planten' te zien.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant