De oude Euro-bioscoop is de thuishaven van het Regionaal Mediacentrum.
De oude Euro-bioscoop is de thuishaven van het Regionaal Mediacentrum.

Joop Daalmeijer: 'Hilversum voorbeeld van mediasamenwerking'

Algemeen

HILVERSUM – Positieve geluiden van de Raad voor Cultuur over de intensieve samenwerking tussen lokale omroepen, regionale omroepen en kranten. Voorzitter Joop Daalmeijer roemde begin deze week het Hilversumse voorbeeld. Dat deed hij tegenover Business News radio.

Sinds eind juni hebben HilversumsNieuws van Enter Media, RTi Hilversum en RTV NH de krachten gebundeld. De redacties werken intensief met elkaar samen. De voorzitter van de Raad van Cultuur gaf in een interview over de kabinetsplannen aan dat in Hilversum het juiste voorbeeld wordt gegeven.

Wereldomroep
Daalmeijer, zelf oud-omroepjournalist en voormalig hoofdredacteur van de Wereldomroep, toonde zich een warm pleitbezorger van samenwerking tussen publieke en private partijen. "Zorg dat omroepen samenwerkingsverbanden kunnen aangaan met dagbladen in hun regio en zorg dat verslaggevers van kranten voor de radio kunnen werken en omgekeerd", zei hij.

Dit samenwerkingsverband in de Mediastad kwam tot stand onder de paraplu van burgemeester Pieter Broertjes. Hij wil er werk van maken om het gezamenlijke platform te laten uitgroeien tot een Regionaal Mediacentrum. De voormalige City-bioscoop aan de Herenstraat is momenteel de uitvalsbasis van de drie.

Clusters
Voorzitter Daalmeijer van de Raad voor Cultuur, het adviesorgaan van het kabinet, vindt verder dat de nadruk in het plan voor de 13 regionale omroepen, waarmee 17 miljoen euro bezuinigd moet worden, niet op de goede plek ligt. "Persoonlijk vind ik regionale en lokale omroepen buitengewoon van belang. Er ligt nu een plan waarin ze gaan samenwerken in vijf grote clusters, maar aan de bovenkant worden vijf directeuren neergezet. Ons advies is: doe dat wat zuiniger en focus op de verslaggevers, de inhoud. Directeuren en hoofdredacteuren maken geen programma's."

Het advies van de Raad van Cultuur komt over enkele weken.

Uit de krant