Afbeelding

HilverZon werkt aan de verduurzaming van Hilversum

Algemeen

HILVERSUM - De klimaattop in Parijs moet niet leidend zijn, net zoals de verwachtingen van de ministers Schultz van Haegen en Henk Kamp. Als je een verschil wilt maken, dan kan dat heel goed lokaal. Dat is precies waar de net opgerichte duurzame energiecoöperatie HilverZon mee bezig is. 'Verbeter de wereld en begin bij jezelf' is goed in de oren geknoopt. "Je moet gewoon kijken wat je zelf kunt verbeteren", is de uitspraak van voorzitter Jeroen Pool.

Wat de preses van de lokale energiecoöperatie betreft valt er op het gebied van duurzaamheid nog veel grond te winnen in Hilversum. Pool krijgt hiervoor de bevestiging in de ranglijst van meest duurzame gemeenten. Volgens hem komt Hilversum niet eens voor op deze lijst. "Daar willen wij in 2016 een goede slag in maken. Dan moeten we een plek in de top 100 hebben. In 2017 willen we op de shortlist staan en een jaar later willen we deze titel, die nu in handen is van Utrecht, gewoon winnen", klinkt het ambitieus.

Motto
Het motto is 'Aan de slag met duurzaamheid'. Daar voegen Pool en Gijs van de Laar (algemeen bestuurslid) graag het woord 'gezamenlijk' aan toe. Het einddoel ligt in 2030. Dan hoopt HilverZon het voor elkaar te hebben dat Hilversum 100 procent energieneutraal is. "We zijn wat dat betreft niet afhankelijk van de gemeente", voegt Pool toe. De coöperatie heeft vier speerpunten.

Groene energie
Zij stimuleert energiebesparing via en met wijken en buurten. Hei-, Sein- en Meentkracht spelen hierin een belangrijke rol. HilverZon richt zich op het stimuleren van particuliere stroomopwekking en dan met name via zonnepanelen op het eigen huis. Collectief stroom opwekken is de derde pijler. Daar is de Bethlehemkerk het eerste project van. Daar komen begin 2016 99 zonnepanelen op het dak te liggen, die 16 huishoudens kunnen voorzien van groene energie.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant