Afbeelding

College heeft grootse opknapplannen voor stationsgebied

Algemeen

HILVERSUM - Van dit college van burgemeester en wethouders is veel te zeggen, maar niet dat zij niet bulken van de ambities. Dat gaat zeker op voor de grootse metamorfose die het gemeentebestuur voor ogen heeft voor het stationsgebied. Een ambitieus meerjarenplan waarin het stationsplein moet transformeren tot een overzichtelijke toegangspoort naar de binnenstad, een autotunnel onder de Schapenkamp is opgenomen en het oude GAK-gebouw plat gaat.

Aan deze metamorfose hangt een fors kostenplaatje. De wethouders Wimar Jaeger (Economie) en Floris Voorink (Centrum, Ruimtelijke Ordening en Verkeer) zeggen dat als de plannen doorgaan er 30 miljoen euro op tafel moet komen. Direct voegen beiden hieraan toe dat Hilversum dit niet alleen gaat ophoesten. Zij hopen op bijdragen van NS, ProRail, de provincie Noord-Holland en andere (particuliere) partijen.

"Dat bedrag kunnen we afschrijven over 50 jaar. Dat geldt voor alle partijen. Dan heb je het samen toch over zo'n 800.000 à 900.000 euro per jaar", rekent Jaeger voor.

Pimpen
Het grotesk pimpen van het stationsgebied past binnen de ambitie van het college om het gehele centrum van Hilversum aantrekkelijker te maken. Het stationsplein is nu een rommelig plein. Reizigers die willen gaan winkelen, hebben geen idee aan welke kant het centrum is. Daarnaast is het voormalige UWV-pand velen een doorn in het oog. Al jaren staat het leeg en inmiddels gaat dit gebouw op als het lelijkste van de gemeente.

Videoscherm
Als het aan de wethouders ligt, is dit over ongeveer 5 jaar allemaal anders. Dan moet het een prettig verblijfsgebied zijn. Jaeger en Voorink voorzien een plein waar horecagelegenheden met terrassen, winkels, woningen en veel groen komen. Verkeer vormt geen hinder meer en mensen weten eenvoudig de weg naar de binnenstad te vinden door middel van digitale bewegwijzering en een videoscherm.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant