SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Foto: gemeente Hilversum
SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Foto: gemeente Hilversum

SP Hilversum komt met voorstellen voor brandweer

Algemeen

HILVERSUM - De berichtgeving over de brandweer in Noord-Holland heeft geleid tot Kamervragen en minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid wil een onderzoek doen naar de leegloop van vrijwilligers. Lokaal trekt de SP Hilversum aan de bel. De coalitiepartij kondigt aan met voorstellen te komen naar aanleiding van de conclusies die RTV NH en EenVandaag trekken na hun onderzoek.

Volgens burgemeester Pieter Broertjes (voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek) en brandweercommandant John van der Zwan gelden alle getrokken conclusies niet voor deze regio. Dat vindt de Hilversumse SP-fractie te makkelijk. "Het bestuur van deze veiligheidsregio moet ophouden met de kop in het zand te steken. Of zoals de heer Pieter van Vollenhoven naar aanleiding van de EenVandaag-uitzending over de brandweer zegt: "De doofpotcultuur bij brandweer is een teleurstellende houding."

Tankauto
De partij meldt dat zij een onafhankelijk onderzoek wilt. Eerdere en recente klachten over de aansturing, het personeels- en materiaalbeleid en communicatie van de brandweer rechtvaardigen dit verzoek. "Net als dat de gemeenten in het brandweerbeleid moeten laten opnemen dat bij maatgevende incidenten waarbij verminderdzelfredzamen in beeld zijn, er altijd zes manschappen tegelijk in een tankauto op pad gaan of zoveel meer als nodig", meldt de fractie.

"Tegelijkertijd moet het toezicht en handhaving door de gemeente een belangrijke plaats innemen. En natuurlijk moeten incidenten met slachtoffers altijd geëvalueerd worden ook als het grip 1 is. Niet alleen op opkomsttijd, maar ook op inzet van mensen, materialen en werkwijzen", luidt het vervolg.

Uit de krant